We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
In het zorgprogramma Diabetes werken verschillende zorgverleners samen om de zorg zo goed mogelijk te regelen en af te stemmen op uw persoonlijke situatie.
Bij diabetes (suikerziekte) zit er te veel glucose (suiker) in uw bloed. Lange tijd een te hoog bloedglucosegehalte geeft schade aan uw hart, bloedvaten, ogen, nieren en voeten. Er zijn verschillende varianten van diabetes. De meest voorkomende varianten zijn Diabetes type 1 en Diabetes type 2.
Diabetes type 1 treedt vooral op bij jongeren en wordt ook wel ‘insulineafhankelijke diabetes’ genoemd; hierbij is altijd behandeling met insuline nodig. Het overgrote deel van de mensen die wij in de praktijk begeleiden voor hun diabetes, hebben Diabetes type 2.
Meer informatie over Diabetes 2 – waaronder een duidelijk filmpje - vindt u op de website van thuisarts.nl.
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan onder andere voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Het diabetesfonds geeft meer informatie over deze complicaties:
Complicaties bij diabetes mellitus
Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat uw bloed, urine en bloeddrukwaardes binnen streefwaardes zijn. Lees hieronder meer over deze streefwaarden. Wilt u weten hoe u uw bloedglucosewaardes zo goed mogelijk houdt, lees dan de informatie bij 'Wat kunt u zelf doen?' hieronder.
Bij het stellen van de diagnose Diabetes Mellitus type 2 wordt gekeken naar de nuchtere glucosewaarde. Een nuchtere glucosewaarde behoort normaal gesproken tussen de 4,5 en 5,6 te liggen. Wanneer de nuchtere glucosewaarde twee maal 7,0 of hoger is geweest, dan zal de arts de diagnose Diabetes Mellitus stellen.
Vaak wordt er, naast de nuchtere glucosewaarde, ook een HbA1c-bepaling gedaan. Met deze bepaling wordt bekeken hoeveel glucose er aan uw rode bloedcellen is gehecht. Dat zegt iets over hoe uw bloedglucosewaarden gemiddeld zijn geweest in de afgelopen zes tot acht weken. Uw zorgverlener zal het Hba1c ook meenemen in de afweging om bijvoorbeeld medicatie te gaan starten.
Behalve goede glucosewaarden, is het ook belangrijk om uw bloeddruk, cholesterol en nierfunctiewaarden zo goed mogelijk te houden. Mensen met diabetes hebben namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen.
Algemene streefwaarden
Stichting DIEP biedt een duidelijk overzicht van de algemene streefwaarden bij Diabetes type 2.
Streefwaarden - Stichting DIEP
Let op: streefwaarden kunnen individueel verschillen! Stem altijd met uw zorgverlener af wat in uw situatie de streefwaarden zijn.
Binnen het zorgprogramma werken we samen met andere hulpverleners en organisaties. Denk aan een diëtist, leefstijlcoach, podotherapeut en laboratoria. Afhankelijk van wat u wenst en nodig heeft, schakelen we de juiste organisatie of persoon in. Zo kunnen we zorg op maat leveren die aansluit bij uw individuele situatie.
Binnen het zorgprogramma werken de volgende zorgverleners samen:
Onder “2e lijn” verstaan we specialisten uit het ziekenhuis. Denk hierbij aan internisten, nefrologen (gespecialiseerd in de nieren) en/of cardiologen. De praktijkondersteuner kan digitaal een consultatie doen bij een van deze specialisten. Dit maakt laagdrempelig overleg en advies mogelijk, zonder dat u zelf naar het ziekenhuis hoeft te gaan.
Indien nodig kan ook tot een (kortdurende) verwijzing overgegaan worden.
U maakt met uw praktijkondersteuner persoonlijke afspraken over de begeleiding die u van de huisartsenpraktijk wilt ontvangen. Naast fysieke consulten kunt u hierbij ook denken aan digitale consulten via mijngezondheid.net, beeldbellen of telefonisch contact. U vindt de persoonlijke afspraken terug als u inlogt op MijnGezondheid.net.
Standaard bevat het zorgprogramma de jaarlijkse controle van uw bloed en urine door het laboratorium én het voetonderzoek door de praktijkondersteuner. Eens per drie jaar worden uw ogen gecontroleerd door een fundusfoto te maken.
Door u goed voor te bereiden op het consult met de praktijkondersteuner, kunnen we beter aansluiten op wat u nodig heeft om goed met uw gezondheid om te gaan. Uw zorgverlener maakt mogelijk gebruik van consultvoorbereidingsvragenlijsten. Dit zijn vragenlijsten die u, vaak per e-mail, voorafgaand aan het consult ontvangt. Hierop kunt u aangeven of u klachten heeft, wat er op dit moment belangrijk is in uw leven en wat u graag zou willen bespreken.
Ook kunt u via deze vragenlijst uitslagen van zelfmetingen doorgeven (zoals bloeddrukwaardes, glucosewaardes en uw gewicht). De praktijkondersteuner neemt deze vragenlijst voor het consult door zodat er gericht naar uw vragen gekeken kan worden.
Voor meer tips over hoe u u kunt voorbereiden op een consult, kijk op de pagina 'Neem zelf de regie'.
Het kan zinvol zijn en inzicht geven wanneer u zelf uw glucosewaardes en bloeddruk kunt meten. Voor meer informatie over de aanschaf van een glucosemeter en vergoedingen daarvan kijk op de site van de Diabetesfederatie.
Informatie over uitvoeren zelfmetingen
Een gezonde leefstijl kan in veel gevallen enorm helpen om het lichaam weer beter te laten reageren op insuline. Dit draagt bij aan lagere en meer stabiele bloedsuikerwaardes. Sommige mensen hoeven door aanpassingen in hun leefstijl geen medicatie te gaan gebruiken of kunnen medicatie die gestart was afbouwen.
Belangrijke componenten in de leefstijl zijn (klik voor meer informatie):
Diabetesvereniging Nederland biedt meer informatie over de invloed van uw leefstijl op Diabetes:
Op de site van thuisarts.nl vind u uitgebreidere uitleg over wat u zelf kunt doen om diabetes (beter) onder controle te krijgen:
Geïnspireerd en op zoek naar meer informatie over wat u zelf kunt doen? Bekijk dan de ‘Zelf doen’-pagina’s.
Soms is een leefstijlaanpassing echter niet voldoende en is medicatiegebruik noodzakelijk om uw waardes te verbeteren en de kans op complicaties te verkleinen. Dat neemt niet weg dat een gezonde leefstijl de hoeksteen blijft van de behandeling van Diabetes type 2. Meer informatie over medicijngebruik bij diabetes leest u op de website van de Diabetesvereniging Nederland:
De meeste kosten binnen het zorgprogramma worden vergoed en vallen niet onder uw eigen risico. Aan de volgende onderdelen van het zorgprogramma kunnen kosten verbonden zijn:
Op de site van thuisarts.nl is veel informatie te vinden over wat u zelf kan doen:
Zelfmetingen van bloeddruk, hartslag en bloedglucosewaardes
Door thuismetingen te doen kan u meer inzicht krijgen in uw bloedglucosewaardes of andere parameters. Het kan interessant zijn om te onderzoeken onder welke omstandigheden waardes hoger of lager zijn. Ook is het mogelijk om minder vaak naar de praktijk te komen wanneer u zelf meet en deze waardes met uw zorgverlener communiceert.
Deelname aan leefstijlprogramma’s
Een gezonde leefstijl is een belangrijk onderdeel in de behandeling van diabetes. Indien u dat wenst kan u begeleiding zoeken bij leefstijlverandering. Samen met een coach en/of soms ook een groep mensen in dezelfde situatie is het soms makkelijker om een leefstijlverandering in gang te zetten. Daarom bieden wij de volgende vormen van leefstijlbegeleiding aan. Hieronder staan er een aantal beschreven.
Als u behoefte heeft aan meer kennis over diabetes of het volgen van cursussen over diabetes, kijk dan op de website van de Diabetesvereniging. Of kijk eens op de pagina 'Verbeter uw leefstijl' voor andere beschikbare cursussen en groepstrainingen.
GLI CooL
CooL staat voor Coaching op Leefstijl; het dit is een erkend leefstijl programma gericht op duurzame gedragsverandering en meetbare verbetering in de leefstijl. Het programma duurt twee jaar, verdeeld in een intensief basisprogramma en een minder intensief onderhoudsprogramma. Beide programma’s bestaan uit acht groepstrainingen en vier persoonlijke gesprekken. Tijdens de groepstrainingen worden verschillende leefstijlthema’s op een praktische manier behandelt. U gaat altijd naar huis met persoonlijke actiepunten. Tijdens de persoonlijke gesprekken is er ruimte om dieper in te gaan op uw persoonlijke doel en wat bij u goed en minder goed gaat.
Keer Diabetes2 Om
Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling gericht op (volledige) medicatieafbouw voor mensen met diabetes type 2. Tijdens het programma ga je met 20 anderen, onder professionele begeleiding van een coach, verpleegkundige en diëtist, aan de slag met jouw leefstijlverbetering en het afbouwen van Het programma bestaat uit een intensief deel van 6 maanden, gevolgd door een inspiratietraject van 18 maanden. U kunt dit programma zowel fysiek als online volgen.
Gezond voor hart en vaten
Gezond voor hart en vaten is een leefstijlprogramma gegeven door een leefstijlcoach. Deelnemers aan dit programma willen werken aan een gezondere leefstijl omdat zij door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben.
In vier bijeenkomsten van anderhalf uur worden de volgende onderwerpen besproken:
Meer informatie over dit leefstijlprogramma
(aanmelden kan direct via de website)
Zoutworkshop
Uit onderzoek blijkt dat van al het zout wat we binnen krijgen maar liefst 70% in onze voedingsproducten zit 'verstopt' en dus 'maar' 30% uit het zoutpotje komt. In het kader van gezond leven adviseert de medische wereld vaak matig zoutgebruik; tijdens deze groepsbijeenkomst krijgt u de gelegenheid om uw kennis hierover uit te breiden. De bijeenkomst wordt aangeboden dicht bij u in de buurt, door een diëtist.
Meer informatie over deze workshop
Stoppen met roken
Roken heeft een slechte invloed op uw gezondheid. Voor iedereen die rookt is het daarom erg belangrijk om te stoppen. Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Kijk voor een groepscursus op Sinefuma:
Contact met lotgenoten kan voor veel mensen uitkomst bieden. Door dit contact kan er steun bij elkaar gezocht worden maar kunnen ook tips en inspirerende inzichten gedeeld worden. Kijk eens op de site van Diabetesvereniging Nederland om verhalen van anderen met diabetes te lezen of bezoek de site van het Diabetestrefpunt:
Of kijk op de pagina 'Neem zelf de regie' voor meer informatie over lotgenotencontact.
Test uw kennis over diabetes
Doe de Diabetes Hart Quiz en test uw kennis!
Interessante boeken
Kijk voor meer interessante boeken en websites ook eens hier.
Interessante websites